Riigieksamid 2019: Kuusalu ja Loksa üllatasid heade matemaatikatulemustega (1)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Matemaatika eksam.
Matemaatika eksam. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Laia matemaatika riigieksamit tegid kõige paremini Tallinna inglise kolledži kümme õpilast, napilt jäi teiseks Narva keeltelütseum, selgub SA Innove täna avaldatud riigieksamite tulemustest. Sajast võimalikult punktist enam kui kaheksakümmend saavutasid veel Tallinna reaalkool ja Hugo Treffneri gümnaasium.

Laia matemaatika edetabeli esikümne suurim üllataja on Kuusalu keskkool, mis on aastaga laia matemaatika arvestuses tõusnud 26 kohta ja tänavu 6. kohal. Edetabeli eesotsas on suurima eksamisooritajate arvuga Hugo Treffneri gümnaasium 179 eksaminandiga.

 

Tubli tõusu on teinud on ka Läänemaa ühisgümnaasium, mis saavutas viiekümne eksaminandiga 13. kohta ja tõus aastaga on enam kui kolmkümmend kohta.

Laia matemaatika puhul hakkavad silma Narva koolide mullusest nõrgemad tulemused – kohti on loovutanud nii Narva kesklinna gümnaasium, Narva eesti gümnaasium, Narva kreenholmi gümnaasium, Narva Pähklimäe gümnaasium kui ka Narva Soldina gümnaasium.

Mis vahe on laial ja kitsal matemaatikakursusel?

Gümnaasiumis õppima asudes on õpilasel valida, kas ta hakkab õppima kitsa või laia matemaatika kursuse järgi.  Kitsa kursuse puhul on tal järgneva kolme aasta jooksul kaheksa, laia valiku puhul 14 kursust matemaatikat.

Valik määrab selle, millisesse kõrgkooli õpilasel on üldse võimalik kandideerida. Näiteks TTÜ õppekavad eeldavad laia matemaatika eksami läbimist ning tundmist.

Allikas: TTÜ koduleht

Kitsa matemaatika riigieksamite edetabeli esiotsas väga palju muudatusi võrreldes mullusega ei ole. 7. kohal olev Tartu Jaan Poska gümnaasium on tõusnud kaheksa koha võrra ja 11. kohal olev Tallinna Tõnismäe reaalkool on tõusnud suisa kümme kohta.

 

Matemaatika eksamit tegi kokku enam kui 8000 õpilast, neist ligi 4400 tegi laia ja enam kui 3600 kitsast matemaatikat. Kõigi õpilaste peale kokku oli laia matemaatika keskmine punktisumma 48, samas kui kitsa matemaatika keskmine punktisumma oli 37.

Kui aga vaadata mõlemat matemaatikat arvestavat koondtabelit, siis on näha Narva eesti gümnaasiumi üsna ulmelist tõusu 66 koha võrra üheksandaks. See tuleneb sellest, et eksaminande oli suhteliset vähe, ainult viis, ja kõik nad tegid laia matemaatika eksami heale või väga heale tulemusele. Koondtabelis aga hinnatakse laia matemaatika tulemust kitsa omast kõrgemalt.

Suurematest tõusjatest jäävad esiotsas silma veel ka Kuusalu keskkool ning Loksa gümnaasium ja Tallinna juudi kool. Kukkujatest jääb silma Saue gümnaasiumi langemine 13 koha võrra – mullune 9. koht asendus tänavu 22.-ga.

Matemaatika eksamil arvestati nii kitsa kui ka laia matemaatika tulemusi proportsionaalselt eksami sooritanute arvuga. Lähtudes Tartu Ülikooli sisseastumiskatsetel kasutatavast koefitsiendist lisati laia matemaatika tulemustele 16 punkti.

Matemaatika eksami punktisumma arvutamise valem: (laia matemaatika keskmine punktisumma+16)*laia matemaatika sooritanute osakaal antud koolis matemaatika eksami sooritanute üldarvust + kitsa matemaatika keskmine punktisumma *kitsa matemaatika sooritanute osakaal antud koolis matemaatika eksami sooritanute üldarvust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles