Intervjuu London Grammariga: oleme Eestisse tuleku pärast väga elevil

Sweet Spot Festival
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
London Grammar
London Grammar Foto: Promofoto

London Grammari kitarrist Dan Rothman vestles Kristjan Goldiga Kuku Raadiost. London Grammar astub üles 27. juulil Sweet Spot Festivalil Tallinnas, Kultuurikatla pargis.

Tere, Dan. Kuidas bändil hetkel läheb?

Läheb kenasti, kõik on hästi. Võtsime natukeseks aja maha, et peale eelmise aasta tuuritamist end koguda.

Pea aasta on möödunud ajast mil album “Truth Is A Beautiful Thing” välja tuli. Mis toimub bändiga pärast albumi ilmumist ja aasta hiljem?

See on pisut veider, sest oled millegi kallal pikka aega töötanud ning seejärel tuleb promo ja tuuritamise faas. Need on kaks väga erinevat asja ning need vajavad erinevat lähenemist. Reisime nii palju kui võimalik, et uut muusikat inimesteni viia. See on suur osa albumi promost ja müügist. Aga see on ka väga väsitav protsess. Kui see saab tehtud, siis võtadki aega, et mõtteid koondada ja otsustada, mida ja kuidas edasi teha. Kas tuuritada veel ja mängida festivalidel või minna tagasi stuudiosse ja kirjutada uut muusikat. 

Te olete hetkel siis mõtete koondamise hetkes?

Jah, oleme küll. Hannah ei tundnud end aasta alguses kuigi hästi, läks aega, et tal parem oleks. Aga nüüd kirjutame uut muusikat, avastame ja leiame uusi loomingulisi aspekte, räägime uutest suundadest tulevikuks, mis on väga tore.

Räägime pisut muusikast. Kui Facebookis või Youtube’is kommentaare lugeda, siis üks asi, mis silma hakkab, on see, et inimesed ütlevad, et nad nutavad teie kontsertidel, sest muusika on nii ilus. Kas näete või märkate seda ka laval olles?  

Absoluutselt, näeme tihti inimesi, kes on emotsionaalsed või nutavad. Tegelikult on imeline näha, et muusika niimoodi kõnetab ja emotsioone tekitab. Samas on see ka kurb, sest nendel emotsioonidel on ju alati põhjus. Üks põhjus võib olla see, et inimesed tunnevad end meie kontserdil erakordselt õnnelikuna või siis tunnevad hoopis ära selle valu ja need raskused, millest Hannah mõnikord laulab. Võib-olla kogevad nad samu tundeid mida meie minevikus kogenud oleme, need on kohati rasked mälestused. Magus valu.

Milline on teie loominguline protsess muusikat kirjutades? 

See muutub pidevalt. Mõnikord oleme Hannah’ga kahekesi ja kirjutame koos või siis tekib mõnest minu kitarril mängitud jupist midagi. Või on Dot midagi arvutis või klaveril teinud. Mõnikord on Hannah loo kirjutamist klaveriga alustanud, aga vahepeal teeb ta seda ka lihtsalt oma peas ja tuleb meie juurde ning ütleb, et nii võiks see lugu olla. Siis töötame kõik koos, et tema visiooni ellu viia. 

Nagu ütlesid, kirjutate hetkel uut muusikat. Kahe albumi vahel möödus neli aastat. Kas uut albumit on oodata kiiremini?

Ma ei tea, hetkel on seda veel liiga vara öelda. Ei tea ka veel seda, kas tuleb album või mitte. Muusika muutub hetkel nii suurel määral, võib-olla anname lugusid välja pisut teistmoodi. Meie jaoks on hetkel oluline muusika kirjutamine ja see, et lood kõlaksid väga hästi. Me ei mõtle veel sellele, millal ja kuidas neid välja anda.

Põhjus, miks me täna räägime, on Sweet Spot Festival, mis toimub sel suvel Eestis. Oled sa kunagi Eestis käinud?

Ei, ma pole kunagi käinud. Tean, et festival toimub Tallinnas, mõned mu sõbrad on seal käinud ja öelnud, et tuleb kindlasti vanalinna külastada ja rahvusparke! Ma loodan, et mul on aega ka natuke avastada. Tuuril olles võib see keeruline olla, alati ei ole igal pool kuigi palju aega. Aga loodan, et jõuan kohalikust elust veidi osa saada. 

Teil on suvel päris palju festivale tulemas. Kas sul on ka mõni lemmikfestival?

Alguses tundus Glastonbury väga meelitavana, sest see on Inglismaal nii tuntud festival. Mida rohkem me festivalidel esineme, seda enam tajume, et mõnikord on väiksemad festivalid ja kontserdid riikides, kus ei osanud midagi oodata, just need kõige imelisemad. Eelmisel aastal mängisime Helsingis ja see oli täiesti uskumatu, olime šokeeritud ja polnud aimugi, et meid selline publiku vastuvõtt ootab! Olen õppinud võtma iga festivali erinevalt, nii nagu see on ja nautinud seda, mis toimub, selle asemel et oma ettekujutusega festivalist kohale minna. Oleme väga elevil Eestisse tuleku pärast, sest see on meie jaoks veel avastamata maa. 

Mida me Sweet Spotil kuuleme? Uusi lugusid, vanu lugusid?

Kindlasti vanemaid lugusid – esimese ja teise albumi laule, aga valmistame ette ka mõned uued asjad. Meile meeldiks esitada ka mõned täitsa  uued lood ja eksperimenteerida natuke paladega, mida me tükk aega mänginud ei ole. 

Kuula intervjuud:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles