Kuidas sünnib Sweet Spot Festival? Ehk festivali korraldamise viis põhireeglit

Sweet Spot Festival
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurikatel
Kultuurikatel Foto: Kaupo Kalda

Suurürituste ja festivalide vastutustundlik planeerimine on pikk protsess ning kätkeb endas rohkemate inimeste tööd, kogemusi ja aega, kui tavakülastaja üleüldse arvata oskaks. Selleks, et paremini mõista, mis tegelikult just Sweet Spot Festivali tagatoas toimub, jagab festivalimeeskond enda tegutsemispõhimõtteid. 

1. 12 kuud planeerimist. 

Kuigi Sweet Spot kestab vaid paar päeva, on festivali korralduse taga pikk planeerimisprotsess ja aastaringne töö. Festivalijuht Anton Must tõdeb: „Alustasime ettevalmistavate tegevustega juba enam kui aasta tagasi ning lõpliku ja detailse kokkuleppe sõlmimisest näiteks London Grammariga on praeguseks möödas enam kui pool aastat.ˮ 

London Grammar
London Grammar Foto: Promofoto

Kui festival on lõppenud, algab kohe järgmise aasta planeerimine, artistide kinnitamine, kokkulepete sõlmimine jne. Selline tsükkel iseloomustab nii Sweet Spot Festivali korraldust kui ka teisi sama korraldusmeeskonna organiseeritavaid sündmusi, näiteks Pärnus korraldatavat Weekend Festivali ja Helsingis toimuvat Rockfesti.

2. Festival kui terviklik elamus. 

Sweet Spot Festival sündis eelkõige muusikaarmastusest ning soovist tuua hea ja kvaliteetne muusika Tallinna kesklinna, klubiseinte vahelt välja avalikku ruumi, ning pakkuda just sellist festivalimelu, mis kesksuvisesse pealinna paslik. Kuigi paljud ideed saavadki alguse enda isiklikest muusikaeelistustest, siis professionaalne korraldusmeeskond personaalsesse maitsesse kinni ei jää ning vaatab iga sündmust tervikuna. 

Sweet Spoti muusikaprogrammi koostamisel on rõhk eelkõige parimate ja põnevaimate muusikakorüfeede tutvustamisel, mitte niivõrd žanrilisel piiritlemisel või kuuluvusel. Samas ei ole ühtki artisti valitud programmi juhuslikult. Anton Must kirjeldab festivalipäevade ülesehitust: „Viiel laval astuvad kahe päeva jooksul üles maailma tippklassi artistid ning parimad Eesti esinejad, kelle esinemisjärjekord on kokku pandud sel moel, et muusikalist pinget jätkuks igasse õhtusse ja terve festivali lõpuni.ˮ

Lisaks muusikale on festivali lahutamatuks osaks atmosfäär, keskkond ning pakutavate lisaelamuste olemus. „Just nendest üksikutest kildudest moodustubki terviklik festivalielamus, mida vormides oleme mõelnud muusika- ja kultuurihuvilistele, keda inspireerivad kvaliteetsed artistid, erinevad muusikastiilid ja kunstiprojektid,ˮ selgitab Anton Must, kuidas detailidest vormub terviklik sündmus.

3. Sweet Spot kui osa linnaruumist. 

Oma panuse festivalimeeleolule annab kahtlemata mõnus ja mugav toimumispaik, sest ka koht ise peab rääkima festivaliga sama lugu. Seetõttu valiski Sweet Spot festivali asukohaks Kultuurikatla pargi, kus Tallinna urbanistlikkus on segunenud looduse ja avarusega, samas on tunda mere lähedust ning leiab ka seni avastamata nurgataguseid. 

Sweet Spot Festivali kunstiline juht Keili Retter, kes igapäevaselt on tegev labürintteatris G9, lisab: „Minu kui ruumiga tegeleva kunstniku jaoks on üheks olulisemaks faktoriks kohaspetsiifika – koha ja seal asetleidva sündmuse või objekti kunstiline tervik. Oluline on keskkond, mis ruumi ja seal viibivate inimeste koostoimel saavutab uued mõõtmed. Sweet Spot aga ongi just selline keskkonnafestival, mis koos etteantud koha ja seal viibivate inimeste koostoimel saavutab hoopis uued mõõtmed.ˮ Eesmärk on luua valguse, värvide ning muusika kooskõlas Tallinna sweet spot, tuues tähelepanu keskpunkti looduse ja linnaarhitektuuri vastandumise, millele lisatakse unikaalseid elemente. 

Festivaliala plaan
Festivaliala plaan Foto: Sweet Spot Festival

4. Kogemustega meeskond on kõige alus.

Iga suurepärase ning kõrge kvaliteediga sündmuse taga on professionaalsed inimesed, kes moodustavad ühtehoidva meeskonna. „Nii on loomulikult ka meil. Teisiti lihtsalt ei saakski,ˮ kinnitab Sweet Spot Festivali tehniline direktor Henri Lindal, kellel koos festivali produktsioonijuhi Vahur Daumiga on mitmeaastane kogemus enam kui 80 artistiga Weekend Festival Balticu korraldamisel. Seega on ligikaudu neli korda väiksema linnafestivali Sweet Spot eestvõtmine tiimile Weekendiga võrreldes oluliselt lihtsam väljakutse. 

Kokku on juuli lõpus toimuva Sweet Spotiga seotud aga enam kui 800 inimest. See eeldab erinevate korraldusüksuste ja osapoolte vahel suurepärast kommunikatsiooni, ühtset arusaama festivali olemusest ning soovi pakkuda külastajale seda ühte ja õiget vibe’i. 

5. Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab…

Kahtlemata on korraldusmeeskonna ülesanne ka ajagraafikut silmas pidada ning logistikat kavandada. Seda tuleb juba enne festivali teha erinevaid kokkuleppeid kinnitades, esinemisaegu planeerides ning reaalselt festivali toimumise ajal, et esinejad õigel ajal heliproovi ja lavale jõuaksid, ning mis seal salata – ka õigel ajal lõpetaksid. Eriti oluliseks muutub viimane punkt just sel juhul, kui samal ajal peaks toimuma mitu sündmust ning artist peab jõudma Eestist veel kuhugi edasi, näiteks Helsingisse või Riiga. 

Seega on esinemiskava planeerimine ning artistide logistikaga tegelemine täppistöö, mis aeg-ajalt kiiret reageerimist ja ääretult positiivset meelestatust nõuab. Kogemustega meeskond on aga alati ootamatusteks valmis ning võimatuna näivates olukordades probleemile ka lahendus leitakse. „2016. aastal jäi näiteks Weekendi festivalil esineva Rudimentali lend Soomest ära ja siis tuligi kiirelt alternatiivne lahendus välja mõelda. Õnneks oli samale ajale planeeritud teise artisti lend helikopteriga Helsingist Tallinnasse, seega „sokutatiˮ Rudimental samuti kaasa,ˮ kirjeldab Sweet Spoti festivalijuht korraldusmeeskonna eelnevaid kogemusi. 

Sweet Spot ei ole kindlasti lihtsalt muusikafestival, kuigi muusikal on nende kahe päeva jooksul täita ülioluline roll. Tegemist on kogenud meeskonna korraldatava tervikliku elustiilifestivaliga, mis mõeldud inimestele, kes hindavad loomulikult head muusikat, aga ka kunsti, kultuuri ning tänapäevast euroopalikku elustiili. 

Sweet Spot Festival toimub 27.–28. juulil Tallinnas Kultuurikatla pargis. Esinevad London Grammar, Roisin Murphy, Mew, Jose Gonzalez, Ewert and The Two Dragons, Trad.Attack!, 5'Nizza ja paljud teised. Esinejate nimekiri täieneb veelgi juba uuel nädalal. Uuri lähemalt festivali kodulehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles